gy

let's get connected

Saturday, December 11, 2010

maafkan aku Dora,Dolly dan Diego..


kisah ni kesinambungan dari kisah skru aku tu..hehehe..sbb ia berlaku pada hari yang sama..
sebagai upah my little niece, Aisyah teman aku g jumpa Dr. Zarin haritu..aku janji dengan dia nak bawak tengok fish..

yer betul!...Dora, Dolly dan Diego adalah 3 ekor ikan..hehehe..nama-nama d
iberi sempena karakter2 kartun kesukaan Aisyah. tp comel apa kan??

sebenarnya, aku dah lama berniat nak bela ikan emas untuk tambah keserian bilik aku. (cheh!cantik sgtlah tu bilik kau tu!) lagipun,aku memang ada bowl bulat yg xtau
nak buat apa..

mungkin pengaruh cerita kartun banyak sangat kot.. yelah kan dalam citer kartun selalu ada ikan emas seekor dalam mangkuk bulat yang cantik..tak silap aku dalam Tom & Jerry kot!hahaha..tua2 bangka dok layan kartun lagik!

so, petang tu aku terus pergi ke kedai akuarium ikan.. owh! syoknyer tgk fish! dah berangan - angan dah ni..tapi sabar dulu..mari kita bertanya..


aku: tokey, goldfish boleh hidup tanpa oksigen ka?


tokey: bolehlah..tapi xboleh banyak ma..


aku: ya ka? i ada itu mangkuk bulat, xbesar sgtlah..tp mmg cantik r utk goldfish seekor..
i xnk letak itu oksigen sama filter r sbb bowl itu kecik aje..


tokey: boleh2.. (smbl direct aku ke satu container besar penuh anak ikan emas yg langsung xde oksigen) ha..ini..talak oksigen punya..boleh hidup ma..


aku pn bertambahlah excited!and mmg nk beli terus tapi aku teringat ada 1 lagi kedai kat seberang jalan..baik aku pegi tanya kedai tu pulakkan..



situasi di kedai kedua:


aku: tokey, goldfish boleh hidup tanpa oksigen ke?


tokey:woo..xboleh ma..boleh pn susah lah..


aku:(excited dh menurun) abis ikan apa boleh?


tokey:ikan gapi..tapi xleh bnyk..


dan akhirnya, aku dan Aisyah bwk pulang Dora, Dolly dan Diego pulang..
3 ekor ikan gapi yang malang..

balik2 terus letak dalam bowl..pastu tinggalkan ia sementara kami turun makan..
lapar tu!dari pagi aku xmakan..
almaklumlah nk g jmpa dentist..kang ada sisa2 makanan..malu lak!hahaha...

lepas makan,layan crite kartun dgn Aisyah (mana x pengaruh kartun begitu menebal dalam di
ri)
excited ni naik atas nk tgk kwn2 baru kami..
naik2 atas Aisyah terus serbu mereka..pastu dia paling kt aku..



Aisyah: Acik,fish dah mati..



Aku: Ha??tipulah!


bila aku tgk, tiga2 ekor terdampar!!!
wargh!!!abis lesap duit aku rm6 sekelip mata!hehehe
..
eh!sedih sbnrnya..sbb belum sempat untuk aku menabur kasih sayang pada mereka..belum sempat aku menyuap makanan pada mereka..mereka telah pergi menghadap Illahi..
huhuhuhu...


apa silap aku?tokey kedai tu tipu aku ke?cis bedebah!

Aisyah lak dok termenung dpn mangkuk kaca tu..

fish saya dah mati..katanya..



bila tunjuk kat mak..



mak tanya : ko letak air apa?


aku: air paip lah..


mak: nape xletak air filter?


aku: buat apa nak letak air filter?


mak: air paip ada klorin..


itulah akibatnya kalau buat sesuatu tanpa kaji selidik dulu..
xnak google info pasal cara2 yang betul...

maka itulah riwayat kisah hidup Dora, Dolly dan Diego bersama aku fiefa mohd ali yang xde pengalaman langsung membela apa2 pn..hehehe..

tapi xpe!bila ilmu di dada dah penuh, akan ada pengganti Dora, Dolly dan Diego!Aisyah jangan sedih2 lagi yer. tapi Acik nak beli ikan emas jugak!!



nilah rupa ikan gapi..
gambar sekadar hiasan sbb gmbr Dora,Dolly and Diego xsempat pn di snap..

2 comments:

YanaMIB said...

huhu kesian ikan² tu..mati dlm klorin..ngee~ dulu sy bela ikan pn asek mati je..maybe jugak sbb boh air paip =P

luv_fiefa said...

hee..tulah pasal..xcukup mengaji cara2 nk bela hidupan..hehehe...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails