gy

let's get connected

Saturday, June 11, 2011

Story of braces -> dating dengan Dr Zarin a.k.a my dentist utk kesekian kalinya

Hari ini 11 Jun 2011 bersamaan tarikh mati road tax + insuran kete aku..hehehe..perlukah di nyatakan di sini? 
*wink!
Latest me with berlian di gigi..now, i try to show as much as i could sbb ramai dah bising kata aku susah nak tayang gigi bila bergambar..hehehe..

  Hari ini aku main terjah je klinik Dr Zarin tu..malas nak buat appoinment. Setiap kali call, mesti cakap dah penuh, kadang tu smpi 2 bulan awal aku set appoinment. Dah macam klinik kerajaan dah..takpelah, murah rezeki Dr kan..So, apa yang di buat oleh Dr kali ni? Biasa kalau regular monthly check up dia akan tukar getah..ala..yang kaler-kaler tu..dulu masa mula-mula pakai braces ni, memanglah aku excited dok tukar kaler nilah..kaler tulah..tapi skrg kalau nurse suh pilih, aku amik warna pink je..hehehe..senang!malas nk pikir panjang2..

Bezanya kali ni, Dr. buka aku punya bracket..tau ke bracket tu apa?ha..bracket tu yg besi kecik2 kat gigi tu..pasai apa ntah Dr g bukak..adalah tu dia nak betulkan..senget ke apa ke..memula dia kata nak bukak 2,3 je, sekali hampir semua yg dibukaknyer..hehehe..sempat gaklah aku melepaskan rindu aku pada gigi aku tanpa besi tu..hehehe..rasa cam tak biasa lak tgk gigi bersih tanpa hiasan ribuan ringgit tuh! 

Tahukah anda saya seorang yang pemalu?hahaha..malu wo!gigi ditenung, di godek oleh Dr lelaki..tmbhn pulak hari ni pembantu dia pun lelaki! Wallah!! malu I, ok! Selalunya bila Dr tenung gigi aku, aku akan avoid eye contact dgn dia! feewiittt!!!takut jatuh hati..hehehe..giler gatal! tapi seriusly, aku suka cara Dr Zarin treat patient dia..Dia mmg agak gila2 sket tapi somehow dia very gentle..tahukah anda aku tak pernah rasa sakit yang keterlaluan bila buat treatment dgn dia? Padahal ada 2,3 org kawan aku yg pakai braces dgn org lain dok ngadu sakit..sakit..tapi serius ada beza antara Dr punya hasil kerja dgn pembantu dia..well..mungkin kerana dia baru tahap pembantu so tak berapa nak gentle sgt kot..

Kiranya tadi proses mcm mula-mula aku pakai braceslah..dia taruk balik sebiji-sebiji berlian kat gigi aku...pastu pasanng wire..pastu pasang getah..pastu siap!

Sebenarnya dah agak lama aku pakai braces ni..kalau ikutkan kata Dr awal-awal dulu, setahun stgh or 2 tahun dah boleh bukak dah..tapi bila di kira - kira dah dkt 3 tahun aku pakai!aku pun tak perasan dah sebegitu lama sehinggalah Shah,pembantu Dr tu cakap...Well, salah aku gak..hehehe..sbb selalu skip check up..tu yg effect tu..sepatutnya sebulan sekali tapi aku 2 bulan sekalilah, kdg 3 bulan sekali..hehehe..bkn apa, spt yg aku ckp tadi..susah bebenor nak wat appoinment kalau walk in boleh, tp kena tunggu lamalah..so tu yg buat aku malas tu..

tapi after this insyaallah aku taknak skip dah!sbb sbnrnya aku pun dah tak sabar nak cabut berlian-berlian ni...sbb sembang-sembang dgn Dr tadi, dia kata kalau takde pape maybe by end of this year dahleh bercerai dah...heee...so bolehlah aku senyum tanpa segan silu pasni!

Lebih kurang camnilah aku kene tadi..kene pakai penyangga tu..dah macam kuda lak aku rasa..hehehe...except tadi or sebelum ni tak pernah lah aku pakai gogles tu..Blue ray tu nak keringkan gam cepat..(istilah org awam..istilah Dr lainlah ye..)
nota kaki- mlm ni bibik aku nak belanja..kau tengok!bibik aku lagi kaya dari aku tau!dia nak blanja kitorg 1 dozen famili ni makan katanya sempena mak n makcik aku nak g australia ujung bulan ni..tau mak aku cakap apa?'kamu ingat aku pergi, tak bali lagi ke?' hish, mak ni..ke situ pulak!
apa lah agaknya kakak aku g beli tu er?tadi dengar-dengar cerita diorg nak g beli nasi arab dan satay...pastu aku terdengar gak pizza..huish!murah rezeki bibik! =)

11 comments:

Pengadu setia said...

nk tnye.. kos braces kat dr zarin tu.. termasok kos retainer x?

fiefa mohd ali said...

aii..pengadu setia..=)
kosnyer rm3000 overall tak termasuk preparation b4 nk pakailah..maksudnya cabut gigi,xray apa sume..=)

raudhah said...

awak, blh tak explain kos dia? start awk pegi pny? pls bcoz saya baru nak pegi kat dr zarin bukak sem baru ni.

fiefa mohd ali said...

hi raudhah..new entry just to answer ur question..hope u like it =)

amey said...

hehehe..sronok baca..tp ble tah nk g wt..ari 2 nk wt, tp dkt ngn puasa..plan pas rya ni, naik sem bru..takot pon ade..tp x wt appointment lg ngn dr zarin 2..huhu

fiefa mohd ali said...

amey..takyah takut2..hehehe..dr zarin cool =)

sherin said...

i pun buat kat situ. apa yang u rasa, itu juga la yg i rasa. dia treat patient dia lain sikit. mcm kawan2. borak2. gelak2. sampai kadang2 tgh buat treatment tu rasa nk tergelak bila dengar cerita dia. overall, dr. zarin ni mmg best doctor gigi ever :D

nisa ct said...

klo campur x'ray n evrything bpa suma coz di ea????

nisa ct said...

kalo campur xray n evrything bpa suma coz ea???

nisa ct said...

klo campur xray n evrything bpa coz ea???

nisa ct said...

klo campur xray n evrything bpa coz ea???

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails