gy

let's get connected

Monday, November 25, 2013

DIY project: rubber stamp

Assalamualaikum & hello..

lepas DIY kad kahwin sendiri..aku decide nak tambah accessory kat sampul surat kad. Nak gunting, tampal amatlah melecehkan dan juga time consuming.. pikir punya pikir..aha! apa kata buat cop je!

google punya google, oh!ramai rupanya yang dah buat.. Mat salehlah banyak.. tapi orang kita pun dah ramai dah..
 
so sample yang aku google.. antara yang menarik perhatian aku..

 
 
 
 
 
 
 
 
 
tapi aku punya?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Designed & done by incik suami...
penat aku google banyak2 tapi dia kata dia nak design.
so aku biarkan aje dia buat..
 
simple & nice.
tiada kerawang sana sini
memula dia nak buat ala2 fred perry logo
tapi macam tak sesuai dengan overall design kad kahwin kitorang je..
 
so nak tengok final product lepas dah siap?
 
 
tadaaa...
 
 
 
oh! tapi bukan warna biru..
yang ni kidnap ofis punya nak try je...
 
final colour untuk belah perempuan purple..
untuk belah lelaki mint green sama macam kad kahwin..
 
total cost untuk lelaki & perempuan?
 
 rubber stamp: RM 4.50 x 2
Stamp pad: RM 5.50 x 2
RM 20
 
 
tips nak tempah rubber stamp:
 
format PDF, JPEG pun boleh..
aku hantar kat Jln Brunei tapi rasanya kat mana2 kedai yang buat stamp harga lebih kurang. harga cop stamp pun bergantung pada saiz. Kalau besar of courselah lagi mahal kan? hurm, Mungkin kat Jln Brunei ni lebih murah sbb memang area dia.
aku just email je artwork, esok dah bole amik. Actually hari yg sama pun dh bole siap, cuma depends pada kelapangan masa jelah..
Lagi satu, cop stamp pun ada byk jenis.
ada yg dah ready dgn ink yg jenis tekan2 tu je..
 
Tapi of course aku amik yang paling murah...
ngee..
kata nak jimat!
 
 
 
tips nak beli stamp pad:
 
memula tu melilau gak lah nak cari stamp pad colour2 ni..
memang time tak cari, berlambak..bersepah-sepah..
tapi bila cari?
 
hampeh!
 
tapi zaman skrg tak susah..google aje..
so google punya google..
ilmu baru gak ni..
stamp pad pun ada banyak jenis tau!
ada yg ink pad yg mcm artline tu..
ada yg chalk pad, finishing dia effect kapurlah.. cantik! tapi warna tak berapa terang & mcam kurang sesuai.
yg lain tu hehehe aku pun dah tak ingat.. korang googlelah sendiri!
 
btw, mana aku beli?
hasil google:
One Utama: Craft Haven (mahal)
The Curve: Papier. Mahal compare to size tapi dah tak tau nak beli mana.. nak pejam mata jelah tapi tetiba teringat aku pernah nampak signage kedai arts & stationary baru bukak dekat the Curve..okay2, so KIV dulu Papier ni...
Pergilah Art Friend, The Curve..
 
 
 
 
WAHHHHH!!!!!!
 
Excitednya aku!
memang betul2 arts craft shoplah..
macam2 ada..
org suka buat craft & DIY project memang disarankan pergi..
 
so, disinilah aku beli stamp pad yg berharga RM 5.50
 
p/s- Art friend ni pun ada dekat Midvalley..
 

1 comment:

Liza Licha said...

wah.. good idea untuk b2b.
hehehe.. singgah sini :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails