gy

let's get connected

Thursday, September 1, 2011

kos pemakaian braces

Apa kes ni, raya2 buat entry pasal braces lak?
this entry is specially dedicated to a new blogger friend as per requested.

kos pakai braces -> lebih spesifik di Klinik gigi Dr. Zarin, Tmn Putra, Ampang.. 
(huhuhu..free2 je I promote u Dr)


Sebenarnya, semua pengalaman pasal braces ni termasuk kos tersembunyi dah tercatit dah dalam entry2 yang lepas2..under label braces..
boleh klik kat gmbr kisah braces? or klik aje kat sini.



Tapi takpelah, no harm pun nak summarize kan kat new entry kan?
ok, straight to the point..


ada 2 jenis braces yang Dr Zarin provide - metal dan seramik
tapi aku pilih metal braces sprt yang di suggestkan oleh Dr
 (murah and easy maintenance)



Kos Pemasangan Braces

RM 3000 nett tak termasuk kos penyediaan gigi utk pasang braces.
(RM3k tu harga 3 tahun lepaslah.. tapi rasanya Dr Zarin tak naikkan pun harganya.)

apa?

RM3k!

MAHALNYA!

kalau itu kata anda, cuba anda survey di klinik gigi lain. Mesti tak dapat harga tu.

  • 1st installment RM300 (klinik lain RM1000)
  • monthly terpulang pada kemampuan anda bulan itu. 

Mcm kes aku, hikhik..agak2 murah rezeki aku bulan tu, aku byr bnyk, 
kalau tak sikit je aku byr..takpun lgsng tak bayar..ngeh2..
(klinik lain tiap2 bln wajib byr!)


Kos Penyediaan gigi

  • Scaling - RM40
  • Tampal - RM40
  • Cabut gigi / sebatang - bawah RM35   - atas RM40
  • X-ray  - sori tak ingat brape RM 
  • acuan gigi - RM15
  • ubat - ubatan (painkiller) - RM20 (jika perlu)


basically, itu sahaja harga - harga yang perlu anda bayar. 
Along the way, sume cover under RM3k tu. 

Hope that answers ur question.. =)

5 comments:

raudhah said...

thanx a lot awk =D

Nabiel said...

sya nk tnye,byrn tuh bleh scara ansur2 yea?mmg permulaan kne byr deposit ke?

fiefa mohd ali said...

aah..mmg byrn secara ansuran..kbnykn klinik mmg buat ansuran pun tapi monthly fixed kene byr brape2..kat klinik dr zarin ni depends pd kita nk byr brape bln2..

princess said...

bru blik dei klinik dr zarin skang kos dh naik td dia nk psang braces kena rm3700...dtg td tok wat mould+xray kena byar rm250..klu lmbat wat nti lg naik hage...

FarahWanie said...

Saya nak tanya adakah deposit akan menaik apabila gigi sesorang itu teruk ? Tolong reply!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails