gy

let's get connected

Wednesday, June 1, 2011

Collagen???Perlukah?

p/s - kalau taknak baca mukadimah yg ntah apa2 ni..sila skroll down terus ke tulisan yang dah di bold merah..=)


Tahukah anda umur saya tahun ini 26 tahun?
dan tahukah anda tidak lama lagi saya akan mencecah genap 27 tahun saya bernafas di bumi milik tuhan ini?
yuicks!time flies so fast! OMG!
seriusly?frankly, memang den pun tak cayo!
tapi itulah hakikatnya..hehehe..


Ya..ya..orang cakap umur tu kan angka je..yang penting hati!
yeah, right!tp bolehkah anda berkelakuan seperti umur 18 tahun sedangkan kedut2 sudah jelas kelihatan di wajah?kan tak manis tu..(poyo!)


hey!bukan nak cakap muka I ada kedut er!
grrrr!!belum lagi, okay!

tapi itulah yang membimbangkan!

mula-mula pikir..alah baru 25 lah! 
umur 30 nanti barulah aku start menggagau nak guna produk apa..

tapi it all started bila aku mulai sedar kesan-kesan parut jerawat kat muka dah mulai liat nak hilang..

taktaulah adakah ianya kesan - kesan daripada mekap - mekap yang aku pakai during photoshoot or what 

tp sekarang pun dah semakin kurang dah orang tegur 

'eh,kulit u cantiklah..bersih,takde jerawat,parut!' 
hee..ayat bangga sket kat situ!hahaha..

ZZZaaassss!

tak baik riak tau!

tuhan marah!


Malaslah nk menceceh panjang..dipendekkan cerita..
aku ada berkenalan dgn sorg akak ni..
hehehehe..sbnrnya lebih pangkat auntie sbb anak dia pun umur 20 something!tp aku pggl akak je..

cantik giler!umur 43 ke 45 lupa dah..
tp yg penting badan slim melim,uols!
anak 7!huwargh!lagi giler bila aku dengar!

aku kenal akak ni kat kelas mekap..
tp even without mekap muka akak ni..
wa cakap lu!tegang!
jeragat ke,parut ke takde!
kulit dia licin dan skin complexion pun cantik!

maintenance akak ni tinggi kot!
hahaha..
tp muka dia tak nmpk palsu pun..
takdelah kesan cucuk sana cucuk sini..

so apa lagi..dok borak2 ngan akak tu..hehehe..
tanyalah rahsia kecantikan dia..


'akak amalkan makan collagen,dik. Dah 3 tahun lebih dah akak makan. Memang tip top! anak akak pun akak bagi makan. dulu kulit dia macam berjerawat dan bermasalah tapi sejak makan kulit dia sekarang dah takde masalah dah'


aku pun apa lagi!wah!!!!
nak cantik jugak!

so di situlah bermula segalanya!

pharmacist suggest it,suggest ini..
tapi ada 2 brand yang menarik minat aku!
1 tu someone close to me baru start minum..dia kata mmg dia dpt rasa perbezaan..
tapi before I start choosing which one, i do some googling dulu..


so tau ke apa itu collagen?dan apa kaitan collagen dgn keanjalan kulit?

sejujurnya dulu aku tak tau..hee..tp biar aku ringkaskan melalui pembacaan aku k..
Dalam badan kita ada bnyk jenis protein salah satu drpdnya adalah collagen! 25% drpd protein badan terdiri drpd collagen.

collagen pula ada 25 jenis! Di antara 25 jenis ni, 12 drpdnya terdapat pada kulit kita. So nampak tak kaitan antara penuaan dan juga collagen? =)


Kenapa pentingnya collagen?

Secara teknikalnya, collagen menghasilkan sokongan kepada struktur sendi. Collagen boleh di dapati setiap bahagian tubuh contoh macam gigi, tulang, paru - paru dan other important internal organs lah!
Collagen bekerja bersama - sama dengan protein lain seperti elastin. Ianya menghubungkan dan juga menyokong tisu badan. Maknanya di sini -> collagen menghasilkan kekuatan dan keanjalan manakala elastin menghasilkan fleksibiliti.


Kepentingan Collagen untuk kulit

kulit manusia terdiri drpd 3 lapisan :

- epidermis
- dermis dan
- subcutaneous layer (malas nk cari term BM, hehehe)



antara ketiga - tiga lapisan ini, collagen merupakan komponen utama lapisan kulit dermis. so, meaning to say, lapisan dermis inilah yang bertanggungjawab akan sifat elastic dan kehalusan kulit. 
produktiviti collagen akan berkurangan seiring dengan pertambahan umur. Disebabkan itulah, semakin kita berusia, semakin hilang keanjalan kulit!

So, adalah penting untuk anda mengetahui perihal kepentingan collagen ini sebelum umur anda mencecah 30! Sebab semasa umur inilah, penghasilan collagen akan mula berkurangan dan kedut - kedut serta other aging  signs start to show!

tapi besar kemungkinan this aging signs may start earlier due to other factors such as of course environmental factors! so, there is nothing to loose if you start early!

so, that exactly what I'm going to do! I mean collagen bukan hanya untuk kulit cantik je yer, kawan- kawan! ianya bagus juga untuk tulang, gigi dan sendi anda! so , pengambilan yang teratur boleh menjaga kesihatan dan juga kecantikan diri kita..

* wink! *

misi selepas ini adalah mencari supplement collagen yang terbaik untuk diri sendiri! yang baik dan juga tak memudaratkan poket I tiap - tiap bulan!heee..

farewell, guys! until we meet again! =)


nota kaki: gigih akak, dik non!wat entry ni!uhuk2..ingt senang ke nk wat entry ilmiah? =P

3 comments:

aLya said...

yeahhh i pun da stat amik collagen.. cz rse diri da tua.. mari2 mkn beramai2.. katanya, if amik yg liquid lg cepat nmpk pbezaaan.. if pills, lmbt sikit.. =))

fiefamohdali said...

ye ke?hehehe..alya amik yg mana?i pun mmg tgh berkira2 nak amik yg liquidnyer sbb penyerapan dia direct..hehe

C-da said...

Assalamualaikum sis..kebetulan cda blog walking sana sini pagini..terjumpa pulak blog sis...cda pun baru nak try collagent ni..tapi memandangkan masih bf anak, terpaksa cda hold dulu....cda ambil vit C, b-complex, n Vitamin E....hasilnye pun dah cukup memberangsangkan...

tak kisahlah ambil ape pun yang penting air mesti cukup+makanan seimbang..macam cda, kalau dah sibuk sana sini,makan pun tak menentujadi pengambilan supplement adalah jalan yang terbaik


jemput ke blog cda pulak.... :) http://onesupplement.blogspot.com/search/label/Collagen%20Powder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails